Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ (Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015)

Share

Το  Euronem στο πλαίσιο της συμβολής του στο διάλογο για τα ευρωπαϊκά θέματα, φιλοξενεί κείμενο του δημοσιογράφου Διονύση Σταμπόγλη με τίτλο <Η κρίση στην ευρωζώνη-Ιανουάριος 2015/ Ιούνιος 2015>. Το κείμενο παρατίθεται υπό τη μορφή <αφηγήματος> επειδή καταγράφονται τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην ευρωζώνη, το τελευταίο πεντάμηνο, σε καθημερινή βάση.  Το κείμενο είναι χρήσιμο στους νέους και ιδιαίτερα σε φοιτητές. Το περιεχόμενο του κειμένου, σε έκταση βιβλίου, δεν απηχεί απαραίτητα τις θέσεις του Euronem το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί βήμα ελεύθερου διαλόγου. Πάγια θέση του Euronem είναι ότι η Ευρώπη που θέλουμε στηρίζεται στη στήριξη, την  υπεράσπιση και την ενίσχυση του διαλόγου.

 

Η πρόεδρος του Euronem

 Νάσια Μιχαλοπούλου.  

 

Του Διονύση Σταμπόγλη,

 Δημοσιογράφου

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 

Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας <κύκλος> ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε. , με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο <κύκλος> αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση  με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)   

Για ορισμένους, ο <κύκλος> αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ.  δεν ήταν σε θέση να  εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση  των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό,  η Ν.Δ. ζήτησε από την Ε.Ε. παράταση δυο μηνών για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προέβλεπε το πρόγραμμα την υλοποίηση του οποίου  είχε συμφωνήσει με τους δανειστές. Το αίτημα της ικανοποιήθηκε, αλλά και  πάλι, πολύ σύντομα, αποδείχθηκε ότι τα μέτρα του Μνημονίου <δεν θα περνούσαν>. Ετσι, η Ν.Δ. επέσπευσε τις διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και συνεπώς τις διαδικασίες εθνικών εκλογών, αφού δεν αναμενότανε ότι θα εκλεγότανε η πολιτειακή ηγεσία της χώρας.   Ο <κύκλος> των προσφάτων ιστορικών γεγονότων κατέδειξε  ότι η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι συμμετείχε επί δεκαετίες στις ενωσιακές διαδικασίες, δεν ήταν σε θέση να ενταχθεί πλήρως στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης και της Ε.Ε. γενικότερα, όπως αποδεικνύεται και από τα γραφόμενα στην εισαγωγή του πονήματος αυτού.

Στην εισαγωγή  γίνεται μια συνοπτική αναφορά στις σχέσεις της Ελλάδας -αρχικά με την (τότε) ΕΟΚ και στη συνέχεια με την Ε.Ε. Λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν οι σχέσεις της χώρας μας με την ευρωζώνη προτιμήσαμε να τις καταγράψουμε σε ξεχωριστό κεφάλαιο (Κεφάλαιο πρώτο). Στη συνέχεια (κεφάλαιο δεύτερο) καταγράφονται  τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Τα όσα σημαντικά συνέβησαν, καταγράφονται κατά κάποιο τρόπο αντικειμενικό και  αφηγηματικό, με στόχο να έχουμε ένα κείμενο κατανοητό, απλό και προσιτό. Τα περισσότερα  από τα γεγονότα που καταγράφονται τα έζησα είτε από <μέσα> είτε από κοντά. Ωστόσο, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια  η καταγραφή γίνεται κατά αντικειμενικό τρόπο. Αυτό τουλάχιστον ελπίζω. Τέλος να επισημάνω ότι το περιεχόμενο του πονήματος δεν εκφράζει απαραίτητα το Euronem.

 

Θα βρείτε ολόκληρο το κείμενο στην επισύναψη.