Ευρω-Αλχημιστές 12/5/2013

Share

Ευρω-Αλχημιστές

 

Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της «Ομάδας του Ευρώ» αρνήθηκε να παράσχει στους ευρωβουλευτές της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων αναλυτικές εξηγήσεις για το πώς ελήφθησαν οι αποφάσεις σχετικά με την Κύπρο.

Υπάρχει ένα άκρως ενδιαφέρον θεσμικό πείραμα σε εξέλιξη: για τις χώρες που έχουν νόμισμα το ευρώ υπάρχει ένα συλλογικό όργανο, η σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών, που λαμβάνει αποφάσεις εξίσου ή και πιο κρίσιμες με αυτές που λαμβάνουν οι σύνοδοι των αρχηγών κρατών και των πρωθυπουργών των χωρών.

Σταδιακά εμφανίζεται η Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών να εκτελεί όλο και μεγαλύτερο τμήμα της λήψης ευρωπαϊκών αποφάσεων, καθώς οι συνεδριάσεις είναι συχνές.

Μια κρίσιμη λεπτομέρεια: οι Υπουργοί Οικονομικών δεν εντάσσουν στην πολιτική δραστηριότητά τους  την αναλυτική δημόσια παρουσίαση με διαφάνεια των κρίσιμων θεμελιωδών στοιχείων  της οικονομίας κάθε χώρας αυτήν την χρονική στιγμή, ώστε η προσέγγιση των ευρωπαϊκών οικονομικών ζητημάτων να είναι σφαιρική και ουσιαστική.

Ως συνέπεια, οι Ευρωπαίοι πολίτες πληροφορούνται την τελευταία στιγμή ότι σε κάποιες χώρες σκάνε μικρές και μεγάλες «φούσκες» στα ακίνητα, στο δημόσιο ή  ιδιωτικό χρέος, στις μετοχές, στα ομόλογα, στις τράπεζες.

Με κάποια «μαγικά φίλτρα» παρασκευάζονται αποφάσεις που επιβάλλονται ως μονόδρομος, χωρίς εξέταση εναλλακτικών τεκμηριωμένων επιλογών.